Øl

Øl

Øl-brygning startede sådan set i Bruxelles i august 2010. Vi var taget på kæresteferie, og det har vi aldrig gjort før. Men det blev en fin tur. Vi kørte afsted i den nye bil - en rød Peugeot 307 diesel, som blev tanket 2 gange på turen. En tank til ud og én tank til hjem - imponerende! Christina var højgravid og måtte derfor ind imellem tage lidt flere hvil end jeg. Jeg tog så ud til Beermania, hvor jeg kom hjem med en bog om belgiske øl og et øl-sæt. Øl-sættet blev stående i hjørnet, og det blev vinter, forår, sommer, efterår og vinter igen, før jeg d. 1. december 2011 bryggede min første øl - en Grand Cru - på ekstrakt. Køkkenet stank af øl, og øllen smagte af gær og mange mærkelige ting. Der stod, at den skulle lagres i mindst 2 måneder. Jeg smagte på den løbende. Efter halvanden måned var den faktisk rigtig god. Men at brygge på ekstrakt er jo ikke rigtigt. Jeg som laver eget mel, skal selvfølgelig lave eget øl fra bunden af. Der skulle købes udstyr - 1500,- kr. for el-keddel, 800,- kr. for køler, 400,- kr. for en si, 80,- kr. for en stor træske, ca. 1500,- kr. for 170 øl-flasker, ca. 1500,- kr. for så meget malt og humle, at jeg har til det næste år, tror jeg. De 25 kg pilsnermalt er en pryd for værelset. 150,- kr. for et relæ-termometer og 200,- kr. for en øl-bog.

Mit første bryg var "Kølsch". Jeg havde svært ved at filtrere den, derfor købte jeg efterfølgende en si.

Andet bryg var "Kloster-øl" - trappiste. Den blev ikke særlig god. Jeg havde læst, at man blot kunne lade øllet stå og køle af sig selv. Skidt idé, den blev alt for bitter. Den var heller ikke særlig stærk - først ved bryg nr. 3 brugte jeg mit relæ-termometer, som kan finde ud af at holde styr på temperaturen.

Bryg nr. 3 var en meget vellykket Brewferm "Blanche" eller Witbier, som jeg sidder og drikker nu. Der kom 500 g sukker ned de sidste 10 minutter af kogningen. Jeg skal love for, at der var gang i gæringen! 7 g sukker/liter til efter eftergæringen i flaske. Det var nok en god idé. Det er sjovt, når proppen ryger af med et vældigt smæld.

Bryg nr. 4 var en brun porter, som smager meget mærkeligt. Jeg havde læst, at man kan brygge i åbent gærkar. Det er nok en dårlig idé. Når man kigger til øllet dumper der bakterier og vildgær der ned. Resultatet er en øl, der smager af alt muligt. Jeg synes, den er sjov. Det sure er gået af den, og den er blevet vinagtig. Spændende, hvordan den udvikler sig. Jeg har 19 liter af den.

Bryg nr. 5 er endnu en "Kloster-øl". Jeg fik over 21 liter ud. Jeg kogte ekstra urt i en gryde, som jeg spædede op med i den store keddel undervejs. God idé. Det med 500 gram sukker er også en god idé. Og det er frugt nok også. Jeg er spændt på bryg nr. 5. Jeg sparede på bitter-humlen og tog halvt af den og aroma-humlen. Jeg tror, jeg skal arbejde noget med humlen i dette bryg. Jeg smagte en Chimay blå, og den er jo lækker, det er jeg ikke sikker på, at min er. Men med den rigtige humle, tror jeg, at den kan blive det. Det er dog en meget mørk øl, som jeg ikke er sikker på, at jeg vil brygge.

Det ser ud til, at jeg vil brygge to grene: Blanche, Weizen, Pilsner og Porter. Lys og mørk. Det er snart vejr til at brygge med undergær - jeg har ikke 5 grader i mit hus, så den må gære udenfor.