Med familien

Begyndelsen

Med familien var jeg vidt omkring i Europa - Holland, Midt-Tyskland, Polen, Østrig, Schweiz, Tjekkiet, Ungarn, Frankrig, Spanien og Portugal blev det til. Og før muren faldt - jerntæppet, der gik igennem Europa som følge af den anden verdenskrig. Turene foregik i løbet af de tre ugers sommerferie, man normalt har. Og min far var næsten altid den rutinerede chauffør, som havde sin rutine fra sine 14 å i politiet.

?Skiferie?

Før jeg kan huske noget rigtigt om de ture, var vi også i Norge og Sverige på skiferie. Her var jeg oppe at kravle på de 2 meter høje isdynger. Først bagefter vidste jeg, at man kunne dø, hvis man faldt igennem. Uha!

Schweiz

Det samme skete i Schweiz, men på et tidspunkt hvor jeg burde være blevet klogere. Vi var i bjergene, og det var fascinerende med højder. Især når man kommer fra et lilleput-land med kun bakker. På et tidspunkt var jeg ved at glide - jeg kiggede ned... - Og sidenhen har jeg mange gange kunnet se mig selv ligge dér på en klippe. Morale: Lad være med at klatre i bjergene, hvis du ikke er klædt på til det!

Portugal

I Portugal svømmede vi i en flod, hvor vandet var klart og lækkert og en anelse for koldt. Strømmen var stærk, og det var sjovt at kæmpe sig den ene vej, og lade sig flyde med den anden. Under vandet sparkede jeg til en sten, og kunne i praksis se hvor meget en stærk strøm kan flytte. Nå, den ramte jo ikke min fod, så der skete ikke noget!

Inspiration

Inspirationen fra disse ture skal man ikke underkende. Jeg oplevede mange egne og skikke fra Europa. Man møder mange mennesker. Bjergene har altid fascineret mig.
Mange oplevelser var "tilfældige" - vi rejste mere fordi min far havde et hængeparti af eventyrlyst, end fordi alle kunne sproget, hvor vi nåede frem. Måske har jeg af samme grund siden hen mest rejst, hvor jeg i det mindste kunne formulere mig.

Frankrig

I Frankrig så vi Carmen udendørs i et gammelt "colosseum" i Avignon. En kæmpe oplevelse, for dansere og sangere var fantastiske. Vi parkerede bilen foran colosseum og gik ud for at spise. Forinden havde vi godt nok set skiltet med "parkering forbudt, bilen bliver kørt væk" og kranvognen. Men jeghavde jo spurgt politibetjenten, og han havde sagt, at det var okay, at vi parkerede der.
En kammerat fra Bremen fortalte senere, at en politibetjent i Italien havde vist ham den stik forkerte vej "bare for sjov" - men selvfølgelig med en alvorlig grimasse. Ellers havde det jo ikke været rigtigt sjovt! I Norden er vi så vant til, at ordensmagten kan man da i hvert fald stole på.
I Frankrig oplevede vi at overnatte på nogle "camping municipal" til ingen penge.

Spanien

Vi tog til Spanien for at overvære min pennevenindes bryllup. På campingpladsen kørte den samme sang hele natten, så det var begrænset, hvor friske vi var til selve festen.
Et år kørte vi sydpå til vi kom forbi regnen. - Vi måtte helt til Barcelona, hvor der til gengæld var varme nok. Sjovt at opleve, hvordan en bjergkæde som Pyrænærne kan have så stor indflydelse på vejret. Det var dejligt at blive tørre efter 14 dages regn, regn og regn.

Østlandene

I Polen, Tjekkiet og Ungarn var alting bare så billigt, at det var en fornøjelse at opleve.
Budapest var dejlig at gå rundt i. Fornøjelsen ved at gå alene var stor. Den gjorde Budapest til en endnu større oplevelse, fordi byen kom mig drømmende i møde.